De voordelen van zonnepanelen

Door te kiezen voor zonnepanelen zult u enorm besparen op uw energiekosten en ook draagt u bij aan een schoner milieu. Voor veel mensen is dit een belangrijke overweging om te investeren in zonnepanelen. Zodra uw zonnepaneel systeem actief is en kilowatturen (kWh) opwekt, hoeft u deze energie niet meer in te kopen bij uw gewone energieleverancier. Hierdoor gaat u maandelijks besparen op uw energierekening. Nadat u de investering heeft terug verdiend zult u daarna profiteren van gratis stroom. De terugverdien tijd ligt voor de particulieren tussen de 8 a 10 jaar. Nog een belangrijke overweging voor de lange termijn is de investering die u in uw woning doet. Wanneer u uw woning van eigen energie behoeft voorziet, is dat een plus punt ten opzichte van uw woning die onafhankelijke is van een energieleverancier. Want de energie prijzen zullen de komende jaren alleen maar stijgen. Het kan nog aantrekkelijker zijn om te kiezen voor zonnepanelen. Dit omdat er een landelijke subsidie kan zijn voor zonnepanelen per woning. Ook worden er subsidies geven door sommige provincies en gemeentes. Particulieren kunnen eventueel de lopende subsidie aanvragen via AgentschapNL ook voor meer informatie kijken op deze site.

Zakelijk

Als u zakelijk investeert in zonne-energie heeft u bovendien recht op een aantal fiscale voordelen. Zo heeft u belastingvoordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA) die bedrijven stimuleert te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen (zoals een zonnepaneel systeem). Daarnaast is er de mogelijkheid uw zonnepaneel systeem als extra kostenpost af te trekken via de kleinschaligheidsaftrek (KIA). Agrarische sector Voor ondernemers in de agrarische sector deze kunnen gebruik maken van een aantal fiscale maatregelen die moeten bevorderen dat de sanering van oude asbestdaken wordt gecombineerd met het aanbrengen van zonnepanelen. Voor het onderdeel asbestsanering kan gebruik gemaakt worden van de milieu-investeringaftrek (MIA); op het plaatsen van de zonnecollectoren kan de energie-investeringsaftrek (EIA) worden toegepast. Daar komt bij dat , in het kader van een Green Deal met de LTO, , de totale vervangingsoperatie onder de regeling willekeurige afschrijving van milieu-investeringen (Vamil) kan worden gebracht. Met elkaar kunnen deze maatregelen een belastingvoordeel van ruim 12% opleveren. Voor meer informatie kijk op site van rijksoverheid.

Hoe werken zonnepanelen

Zonnepanelen maken op het dak van uw woning, boot,caravan elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaische reactie (in het engels Photo voltaic, vandaar PV-systeem). Om deze spanning om te zetten naar gebruikbare wisselstroom voor het elektriciteitnet, zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet perse direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Watt-piek Net als bij alle elektrische appareten staat ook het vermogen van zonnepanelen uitgedrukt in watt. De productie van elektriciteit is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Daarom staat bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven: watt-piek (wp). In een testomgeving met onveranderlijke omstandigheden voor licht en temperatuur (Standaard Test Condities) is die gemeten. Bij het berekenen van de wekelijkse opbrengst, gebruiken installateurs tabellen om de waarden voor Nederlandse omstandigheden te combineren met de hellingshoek en windrichting van het paneel. Onderhoud Zonnepanelen vragen weinig onderhoud: maak de panelen elk half jaar schoon, om vogelpoep,algenaanslag en stof te verwijderen. En let op de omvormer, houdt deze schoon, want de omvormer is gevoelig voor warmte en stofvorming Controleer of er in de loop van de tijd geen schaduw gevende objecten zijn bijgekomen