Voordelen
Zonnepanelen brengen vele voordelen met zich mee. Of u nu op zoek bent naar panelen voor particulier of zakelijk gebruik of gewoon wilt weten hoe panelen werken; u vindt hier een uitgebreide uitleg. Aarzel niet om bij meer vragen contact met ons op te nemen!
Stroom besparen
Door te kiezen voor zonnepanelen zult u enorm besparen op uw energiekosten. Ook draagt u bij aan een schoner milieu. Zodra uw zonnepaneelsysteem actief is en kilowatturen (kWh) opwekt, hoeft u deze energie niet meer in te kopen bij uw reguliere energieleverancier. Hierdoor gaat u maandelijks besparen op uw energierekening. Nadat u de investering heeft terugverdiend, profiteert u van gratis stroom.
Investeren
Nog een belangrijke overweging voor de lange termijn is de investering die u in uw woning doet. Wanneer u uw woning van eigen energiebehoefte voorziet, is dat een pluspunt ten opzichte van de afhankelijkheid van een energieleverancier. Verder is het mogelijk subsidie aan te vragen op zowel landelijk als provinciaal niveau. Particulieren kunnen eventueel de lopende subsidie aanvragen via AgentschapNL.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen maken op het dak van uw woning elektriciteit. Dat kunnen ze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie. Om deze spanning om te zetten naar bruikbare stroom zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
Berekenen
Net als bij alle elektrische apparaten staat ook het vermogen van zonnepanelen uitgedrukt in watt. De productie van elektriciteit is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Daarom staat bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven: wattpiek (wp). Bij het berekenen van de wekelijkse opbrengst gebruiken installateurs tabellen om de waarden voor Nederlandse omstandigheden te combineren met de hellingshoek en windrichting van het paneel.
Onderhoud
Zonnepanelen vragen weinig onderhoud. Maak ze wel elk half jaar schoon om vogelpoep, algenaanslag en stof te verwijderen. Let ook op de omvormer. Deze is gevoelig voor warmte en stofvorming dus moet goed schoon worden gehouden.